onsdag 31 juli 2013

En liten utfärd

Igår besökte vi Borgå där jag träffade en kompis från studietiden. Det är alltid lika roligt när vi får ihop en träff, även om det inte sker så ofta. Vi fick också till en bonusträff, med Östnylands bästa bloggare, Nina. Viggo charmade mig totalt, vilket härligt litet (eller stort jämfört med Jon) barn.
 
Borgå
Nina blev så till sig då hon såg en kamera att hon stängde ögonen. Killarna är spelar coola och oberörda.
Jag tog inte så mycket bilder som jag tänkt mig, jag var alltför upptagen för att prata med nya och gamla bekantskaper. Men en bild lyckades maken knäppa på mig och Nina med våra respektive söner. Kanske inte den bästa bilden på oss "vuxna" men barnen är hur gulliga som helst!

Borgå
Mina Borgåvänner visade mig till en butik med de sötaste dockhusmöblerna jag någonsin sett.
Borgå
Lite godis blev det också, inte kan man ju besöka Borgå utan att stilla sockerbegäret.

måndag 29 juli 2013

Den stora frågan

Jon
Cincinnati Reds torde inte skapa några större kontroverser i denna världsdel.
Skall Jon heja på EIF eller BK? Den stora frågan har redan diskuterats flera gånger i detta hushåll.  Den ena morbrodern och morfar anser att det ska vara BK och den andra morbrodern och morfar är klara EIF-supportrar.

Jag har nu försökt vara diplomatisk i denna fråga och köpt en mössa som fungerar för båda lagen. BK-ränder och EIF-färger, det blir perfekt.

Vi har annars kommit  riktigt bra igång med maten. Jag vet inte hur mycket den här pojken kan äta, vi har gradvis ökat på portionerna och ändå försöker han äta servetten som vi använder för att torka munnen efter att han ätit. Han är lika bottenlös som mor sin.

Det enda han verkligen inte vill ha är morotsvälling (utan gluten, så fungerar från fyra månader). Jag har testat med det nu två kvällar ifall han skulle bli mättare på det än på bröstmjölk, men han totalvägrar.

lördag 27 juli 2013

Tanden

På onsdagen märkte jag att Jon hade något vasst i nedre delen av munnen. Jag inspekterade med fingret och hittade en begynnande tand. Den syns knappt än, man ser endast en liten rand på tandköttet, men den märks på många andra sätt.
 
Jon har varit gnällig flera kvällar i rad och han har svårt att somna. Jag antar att det kliar för mycket i munnen för att han ska få ro. Igår var vi tvungna att ge Panadol då han var så arg och ledsen, det hjälpte och vi fick en helt normal natt. Det verkar som om det värsta skulle ha gått om, men svårt att säga. Hur länge brukar gnälligheten i samband med tänder pågå?
 
Det är en lek för Jon att kraftigt bita tag i skeden då vi matar honom. Otroligt hur mycket styrka det finns i den lilla munnen och tanden. Annars har ätandet kommit bra igång, han äter med god aptit. Testade päron, som Karin tipsade om, och det sjunker när hur bra som helst. Speciellt ivrig blir han om jag endast tinar puréen en aning då den kommit från frysen. Det kalla päronet känns säkert skönt mot hans sjuka tandkött.

fredag 26 juli 2013

Rataskaevu 16

Andra dagen i Tallinn sökte vi upp restaurangen som användare av Tripadvisor värderat till bästa restaurangen i staden. Vi blev inte besvikna, jag kan varmt rekommendera denna restaurang med samma namn och adress, Rataskaevu 16. Maten var jättegod och prisvärd (min trerätters middag kostade 17,40 euro och ett glas vin var 3,20 euro, lika mycket som vattnet på en restaurang ett kvarter därifrån) och servicen utmärkt.
 
Rataskaevu
Medan vi väntade på maten fick vi äta urgott pumpabröd.
Det vattnas i munnen då jag tänker på tomatsoppan.
Rataskaevu
Min lillebror åt lamm, snyggt uppsatt på tallriken.
Rataskaevu
Den perfekta chokladkakan med glass.
Rataskaevu
Brödpuddingen var inte heller fy skam.
Rataskaevu
Allt var snyggt med denna restaurang, även ingången.
Nu vill jag tillbaka till Tallinn så att jag får äta där igen.

torsdag 25 juli 2013

Första kontot

Banken

Vi var till banken idag för att öppna Jons första konto. Det var väldigt spännande, och svettigt. Läderbeklädd stol och kort kjol fungerar inte riktigt ihop, låren liksom fastnar. Jon fick en spargris och ett sött kramdjur.
 
Nu ska vi börja spara åt vår lilla kille, alla bidrag emottages med tacksamhet. När han blir lite större kanske vi placerar hans slantar i några fonder, så att han kan växa upp till en riktig finlandssvensk.

Hemma

Det blev inget blogginlägg igår eftersom jag fick en lindrig version av bröstinflammation. Jag var febrig och öm i hela kroppen, och tillbringade nästan hela dagen i sängen och tyckte synd om mig själv. Som tur känner jag mig tusen gånger bättre idag.
 
Tallinnresan var lyckad, en två-dagars resa var en bra början för vår familj. Jon sov varken särskilt bra på natten eller på dagen i vagnen, så han tyckte att det var skönt att komma hem och sov länge och väl igår i egen säng. Ammandet på resande fot gick bra, det enda som var lite jobbigt var att hitta ett bra ställe att amma på båten. Den var proppfull med folk och det var svårt att hitta en lugn plats, Jon har svårt att äta om det är mycket liv och rörelse runtomkring. Det slutade med att vi satte oss på golvet i hyttkorridorerna.
 
Tallinn
En av alla två bilder jag tog på Jon under resan.
Jag fyndade en mössa och en UV-dräkt åt Jon på Polarn o. Pyret och några fina saker från Calvin Klein till mig själv. Annars blev det inte särskilt mycket shopping, vi fokuserade istället på att äta och dricka gott.

söndag 21 juli 2013

Skjuta fram

Varför ska det vara så svårt att göra saker i god tid? Jag har haft hela dagen (egentligen hela veckan) på mig att packa inför morgondagens Tallinn-resa, men ändå smyger jag omkring i vårt sovrum efter att Jon har somnat där för att plocka fram kjolen jag aboslut måste ha med mig. Checklistan som jag pratat om att jag borde göra hela veckan existerar inte. Jag hoppas verkligen att vi kommer ihåg allting. Viktigast är att sonen och mina bröst kommer med, och det borde vi inte kunna glömma.
 
Få se om jag blogger från Estland, om inte ser ni av mig nästa gang på onsdag. Ha det bra tills dess.

lördag 20 juli 2013

Mio min Mio

Premiär för mina nya, ursnygga skor från Jeffrey Campbell
På torsdagen gick jag på dejt med mannen i mitt liv, barnet stannade hos mommo och vi kände oss lösa och fria. Jag hade höga förväntningar på Mio min Mio, de jag pratat med har lovordat den och jag hade fått positiva antydningar från min bror som medverkar.
 
 
Det började positivt, scenen var uppdaterad och vattnet som rann runt gav en spännande effekt. När pjäsen satte igång kom gåshuden krypande, ett täcken på att det kan bli bra. Kostymerna var snygga och välgjorda, och fastän det var färre skådespelare med än tidigare år, var scenen fylld med människor hela tiden. Snabbt kunde man konstatera att de satsat på kvalitet framom kvantitet i år.

Min bror, anden med rasta.
Det finns så mycket bra man kunde skriva om Mio min Mio. De finurliga lösningarna avlöste varandra. "Den gråa massan" spelade allt från vind till häst till brunn. Allt snyggt koreograferat och fungerande.


Sorgfågeln som ständigt var närvarande på scen, fascinerade mig. Jag skulle kunna gå och se pjäsen en gång till bara för att följa med hennes rörelser.

Jag var lite sugen på att plocka hem en av dessa vita stenar som minne, men jag kunde hålla mig.
 
Gå och se pjäsen om ni vill se något vackert, musikaliskt och aningen skrämmande. Men gör som vi och lämna de minsta barnen hemma, detta är inte en pjäs för dem.

torsdag 18 juli 2013

Ett paket

HM3
Får! och Ugglor!
Idag kom äntligen paketet från H&M, de hade inte sakerna jag beställde i lager så därför har det tagit ett par veckor. Nu "går" Jon bara i 68:or och 74:or, och jag tror inte att 68:orna går på honom särskilt länge mer. När stannar utveckligen av? Nu känns det som om vi byter storlek ungefär varannan månad, jag hinner knappt använda alla kläder en gång så blir de för små.
 
HM2
Jag bor med två (söta) fårskallar.
HM1
Såhär blå ögon får Jon i sin nya mössa.

onsdag 17 juli 2013

Passfotografering

I helgen bestämde vi oss hux flux för att beställa en resa till Tallinn, så på måndag åker vi söderut för två dagar. Det jag inte tänkte på när vi beställde är att man behöver ID eller pass då man åker till Estland, och det har vi förstås inte på lille Jon.
 
Det blev således en resa till Fotofabriken för lite passfotografering och sedan vidare till polisstationen. Eftersom vi är så här sent ute var vi tvungna att ta ett expresspass, och de kan endast avhämtas vid Helsingfors polisstation eller Vanda flygplats. På fredag blir det med andra ord en liten utflykt till flygplatsen. Inte så farligt egentligen, tänkte passa på att kanske åka förbi något köpcentrum samtidigt.
 
Lyckade passfoton går helt klart i familjen
Annars njuter vi av sköna semesterdagar. Jag fick sovmorgon till klockan nio då maken pysslade med Jon imorse. Härligt. 

tisdag 16 juli 2013

Paus

Såhär i semestertider tar vi en liten paus i tipsandet och rencenserandet av brädspel och sällskapsspel. Vi hörs igen när Roger farit på jobb, alltså sista veckan i augusti.

måndag 15 juli 2013

Girigheten

Igår fick Jon sin första pengapung (det ordet används kanske inte mer, men jag gillar det, vad säger experten L8?) och där fanns t.o.m. några slantar. Som den äkta ekonom han ska bli lyste ögonen av glädje vid tanke på pengar och händerna sköts fram i ren girighet. Han måste vara släkt med mig.
 
Pengar2
Money!
Pengar1
Mine!

MAT

Idag är en stor dag. Vår lilla bebis har ätit riktig mat för första gången. Eller, ätit och ätit, smetat mat runt munnen är nog mer korrekt. Det var hur roligt som helst! Jag väntar redan på morgondagen då han ska få en tesked till. Tack för alla tips förresten! Ni är ovärderliga.
 
Mat3
Nöjd och glad före matningen.
Mat2
Vad är nu detta för konstigheter?
Mat1
Fy! Jag vill ha bröstmjölk tills jag fyller 20!
Ser ni förresten att jag matchat skjortan med skeden? Det var givetvis planerat.

söndag 14 juli 2013

Vi åkte till Karis

Inte för att njuta av de vackra invånarna eller Pumpvikens charm, utan för att vi blivit bjudna på mat (eller för att vara helt korrekt bjöd vi in oss själva och hoppades att vi skulle få mat). När jag besöker pappa blir jag alltid lika sugen på ett hus, och deras har precis rätt storlek och en perfekt trädgård. Synd bara att huset är i Karis.
 
Jon
Jon chillar på terassen. Han kan inte sitta själv ännu men han tycker om att öva.
Trädgård2
Min bonusmamma är så otroligt bra på färger, deras hem sprakar av färgglädje.
Trädgård1
Här skall vi spela fotboll med Jon om några år, förhoppnings med en boll med mera luft.
Glass
Den perfekta efterrätten. Halvt smulten vaniljglass med bär plockade i egen trädgård.

lördag 13 juli 2013

TrippTrapp

TrippTrapp
Skönheten
Alla pratar om hur bra den är, och jag kan ju inte vara sämre. I veckan klickade jag därför hem Stokkes TrippTrapp stol. Jag hoppas att den lever upp till sitt rykte, tyvärr är det ännu ett par månader innan vi kan provköra den. Just nu står den bara i köket och ser snygg ut.
 
Annat jag klickade hem är en resesäng, ifall att det skulle bli någon resa under semestern. Det kliar i mina fingrar då jag surfar runt på olika resebolags hemsidor, men samtidigt skulle jag inte orka tänka på allt vad resa med en bebis innebär. Vi får se hur det blir, vilken del av hjärnan som vinner.
 
 

fredag 12 juli 2013

Tennis, Hangö och annat roligt

Jag skulle hemskt gärna berätta att jag inte bloggat för att jag varit superbusy och sysslat med allt möjligt häftigt. Tyvärr kan jag inte göra det. Jag har under de senaste 2,5 dygnen ägnat all min egna tid åt Candy Crush Saga, hur nördigt är inte det? Jag borde aldrig laddat ner applikationen, jag är typen som blir totalberoende där hela universum kretsar kring spelet i några dagar. Fast jag visste att det skulle gå såhär, var jag svag då det regnade på onsdagen och jag inte kunde distrahera mig med något annat.
 
CandyChrush
Min tidstjuv

Helt insnöad har jag ändå inte varit. Idag firade vi Rogers semesterstart med tennis i Hangö. Min lillebror vann sin match, vilket betyder att också morgondagen tillbringas i Finlands sydligaste stad. Inte mig emot.
 
Tennis
Eddie och hans tennispartner. Lika som bär.
Eddie

Jon är i en helt underbar ålder just nu. Han skrattar och är glad för det mesta. Det är inga problem att ha med honom på olika utflykter, och fast jag väntar med spänning på att få prova på riktig mat är det sjukt behändigt att alltid ha maten på sig, färdigt uppvärmd och hygieniskt förpackad.
 
Jon1
Jon2

Den här sommaren har varit underbar hittils, och det ser inte ut att bli sämre. Jag är verkligen totalt tillfredställd med tillvaron just nu.
 
Hangö
Alltså Hangö. Hur vackert får det bli?

onsdag 10 juli 2013

Jons nya vän

En kompis att prata med, eller bara ligga på soffan och chilla med.
Jon har fått en ny kompis att snarvla med, vilket är ypperligt då han börjar tröttna på mitt ansikte. Det var mofa som kom med denna finhet igår och Jon blev direkt förtjust. Nu borde jag bara hitta ett namn åt hen, några tips?

tisdag 9 juli 2013

Tipset

Eftersom de senaste inläggen har varit lite bildfattiga skickar jag iväg er till en blogg med dundersköna fotografier. L8 har börjat blogga igen och man kan inte annat än älska hennes vackra bilder och sjungande texter. Se det som ett litet tips, från mig till dig.

En fundering

Vår badrumslampa har varit sönder lite över en vecka. Förra fredagen fick vi äntligen tummen ur arslet och bytte till en ny. Ljusa sommarnätter har gjort att en lampa har varit obehövlig.
 
Jag fick värsta chocken när lampan tändes, så smutsigt det kan bli på en kort stund! Den nya lampan är mycket klarare än den gamla, vilket betyder att allt syns ännu bättre. Vilket dumt drag att köpa en klarare lampa till just det rummet.
 
Nu har jag börjat fundera på lampans existens, behövs den verkligen? Andra positiva saker med ett badrum utan lampa är:
 
-Dusch med endast ett svagt flimmer av stearinljus är bättre än vilken kroppsbehandling som helst, allt blir vackert i skenet av levande ljus.
-Det är bara att glömma saker som smink eller uppsättning av hår, det är omöjligt att se vad man gör.

måndag 8 juli 2013

Mat

Nästa vecka, då Roger börjar sin semester, ska vi börja med provsmakning av mat. Jag ser verkligen framemot det, ska bli kul att se hur Jon reagerar och vad han tycker om. Jag har bläddrat igenom några broschyrer som vi fått, bl.a. Marthaförbundets broschyr Babymat enkelt med foton av Karin. Så snygga! Det är rena nöjet att bläddra igenom broschyren.
 
Nu skulle jag vilja ha lite tips och trix av er läsare. Vad ska man börja med och hur mycket? Vilken tid på dygnet är bäst? Hur får man bort bananfläckar från kläderna? Varifrån får man köpa frysformar av silikon?
 
Jag är helt hopplös på allt som heter mat (förutom om det handlar om att äta den) så snälla, berätta allt ni kommer på, även självklara saker som en idiot borde veta.

söndag 7 juli 2013

Skanssi

Vackert målade väggar
Före vi for till parken igår tillbringade vi några timmar i köpcentret Skanssi i Åbo. Jag blev mycket positivt överraskad av deras barnvänlighet. De hade två lekplatser och deras skötrum var rena rama himmelriket. Där fanns bekväma fötåljer att amma i, leksaker, mikro samt bra utrymmen för att förbereda mat. Bänken där man kunde byta blöjor var utrustad med fräscha underlag, handduschar, papper i mängder och lavoarerna var nära till hands.
Jon ger stället 10 poäng av 10 möjliga
Jag kan absolut tänka mig att fara på shoppingtur till Skanssi igen, bara för att besöka deras skötrum. Känner någon av er till andra ställen i Finland dit det lönar sig att fara med barn?
 
Förutom de ypperliga skötrummen blev det också lite shopping. Köpte två pyjamasar och mjukisbyxor på H&M samt en body på Polarn o. Pyrets rea.
 
Projekt hjärntvätta sonen att börja med sport börjar nu.
 

Flowpark

Ibland måste man utmana sig sig själv och sina rädslor lite. Mina armar är faktiskt inte så sjuka idag, men övre ryggmusklerna har fått mer än de är vana vid. Jag kan varmt rekommendera denna park till alla som gillar kroppsliga aktiviteter och adrenalinkickar.
 
Flowpark5
Jag fuskar förstås lite, och vandrar på linan istället för i nätet.
Flowpark1
Roger tar det lugnt, som man bör på dessa höjder.
Flowpark4
Dagens utamaning, att dra sig uppför detta rep. Jag som inte klarar en ynka Pull Up tänkte inte ens tanken.
Flowpark3
Vinka till kameran!
Flowpark2
Det är vid sådana här tillfällen jag önskar att jag hade ett bättre objektiv.
Jon var med, och det gick hur fint som helst. Bra med stort gäng så att det alltid finns någon frivillig barnvakt. Han fick nämligen inte klättra, men snart kanske.

lördag 6 juli 2013

Skakiga ben

Idag skall vi ut på äventyr. Vi ska till Flowpark i Åbo och klättra mellan träd. Jag väntar mig skakiga ben, hög puls och århundradets muskelvärk i armarna imorgon. Med andra ord är stämningen på topp.
 
Såhär såg det ut då vi besökte parken ifjol:
 

 

fredag 5 juli 2013

Släktingar

Vi har haft "svenskarna" här på besök i två dagar. Det är alltså min moster (som flyttade till Stockholm för x antal år sedan) och hennes barn och barnbarn som går under namnet svenskarna. Igen en gång slogs jag över hur mycket roligare det är med släktingar nu när jag har barn. Det är kul att se om de liknar på varandra och att jämföra upplevelser.
 
Jag hoppas att Jon ska få många fina kusiner och småkusiner som han kan leka med under sin uppväxt. Det här är alltså ett meddelande till alla mina syskon, skynda på med att skaffa barn! (Fast nu slog det mig att en sådan uppmaning är totalt politiskt inkorrekt, jag ber om ursäkt. Känsliga läsare får tänka på väldoftande rosor istället för att fokusera på föregående.)
 
Det blev två restaurangbesök under dessa dagar. Jon betedde sig exemplariskt, han börjar bli vaner, som man säger i västnyland.
 
LaVida
Åhå! Min man börjar få rynkor runt ögonen. Det tar på att vara småbarnsförälder, eller är det för att han tappat bort sina solglasögon?
Radhuset
Mycket god laxsallad på Rådhuset. 10 poäng.