tisdag 27 augusti 2013

Jag vill vara hemma med min son

Jon börjar närma sig sex månader, vilket betyder att om jag och min man skulle dela lika på föräldraledigheten skulle han sådär småningom komma hem och jag skulle fara tillbaka på jobb. Nu gör vi inte det, utan jag håller all föräldraledighet som jag får, plus att jag förmodligen kommer att vara vårdledig ett par månader.
 
Som feminist är jag alltså en dålig människa. För att vara ärlig skulle det faktiskt kännas lite orättvist om Roger blev hemma med Jon nu. Det är nämligen nu som det riktigt roliga börjar, man kan göra mycket mer med Jon, han hänger med i allt som händer runtomkring honom och han är ett härligt och glatt litet monster. Skulle jag ta hand om ett knytte som visserligen är sött men som skiter alldeles för många gånger per dag i sex månader, för att sedan då det går att kommunicera med honom på helt andra nivåer ge över honom till min man? Nej tack.
 
Jag vet att jag är självisk, jag vet att Roger också borde få vara hemma med sin son och jag vet att det är helt fel för kvinnor i det stora hela att göra så här. Jag tänker ofta på detta, och varje gång får jag dåligt samvete för att vi har valt att göra såhär. Det är knappast det som är meningen med debatten, att man ska få dåligt samvete för att man gör det som känns rätt för en.

6 kommentarer:

 1. Jag har tagit ut all föräldraledighet och vårdledighet på det ännu och har aldrig, aldrig haft dåligt att vara. Kanske lite dåligt att vara gentemot min man som fått jobba och försörja oss och inte haft möjligheten att vara hemma, men det visste vi båda att så skulle det gå. Sen vad samhället eller feminister tycker kunde jag faktiskt inte bry mig mindre om :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra, att göra det som fungerar utan att fundera så mycket vad andra tycker och tänker. Jag borde lära mig att inte älta så mycket, utan bara göra.

   Radera
 2. Så länge det känns bra för just er så måste det ju vara rätt beslut!
  Vi gör också så att jag tar ut föräldra- och vårdledighet och jag har funderat på det en del men.. äh, alltid är det någon som tycker att man borde ha gjort annorlunda ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant så! Det finns alltid någon därute som tycker att man gör fel. Nu får det vara slultfunderat för min del (säger jag, fast jag vet att jag ändå kommer att fundera lite till).

   Radera
 3. Du ska inte ha dåligt samvete. Man ska göra så som det passar er bäst. Vi är väldigt traditionella. Gubben jobbar och sköter "kara"doonen hemma så länge jag tar hand om lillen, byker och stryker. Det passar oss både ekonomiskt och vi får göra det vi gillar. Jag skulle jätte gärna jobba, men för tillfället är jag nu helst hemma med tösen om alternativen är att vara själv hemma eller föra henne till dagis. Min kar har tagit ut 5 dgr pappaledigt hittills så han kan njuta senare när hon är lite äldre och hänger mera med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis! Jag tycker också om att jobba, precis som min man, men att föra Jon till dagis känns inte allt okej ännu. Visst är det viktigare att göra det som fungerar och det man tycker om, en att göra något för att vara andra till lags. Skönt att vi har valfrihet gällande ledigheter ännu i detta land.

   Radera