torsdag 21 november 2013

Gröt

Ett par gånger har jag försökt laga gröt åt Jon istället för att använda de färdiga burkarna. Idag var första gången jag kände att det blev helt okej. Orsaken till att jag bestämt mig för att laga gröten själv är helt ekonomisk, eftersom Jon äter två burkar (á 1,20€/burk) per dag, blir det dyrt i längden. På en månad har han ätit färdiggröt för totalt 72€.
 
Jon
Havreflingor, även en utmärkt ingrediens till havrekakor.
Ett kilo havreflingor från Mörby Gård kostar 2,50€ (om jag minns rätt). I ett paket finns det åtminstone 20 dl (mycket möjligt att det finns betydligt mer), vilket räcker till 26 portioner om en portion är 0,75 dl. En portion kostar alltså lite under 10 cent. På en månad blir det 5,80€. Att råvaran är närproducerad och ekologisk är extra plus i kanten.
 
Då jag också gillar att blanda lite bärpuré i gröten, en halv burk per portion ungefär, ökar månadskostnaden till 14,80€. Fortfarande sparar jag mycket pengar.
 
Såhär motiverar jag mig när jag står där vid spisen och kokar och suckar.
 
Gröt
Medan jag diskade bläddrade Jon i kokböcker. Av alla böcker valde han Marthornas barnmatsrecepthäfte. Förstås.

12 kommentarer:

 1. Ett litet tips. Muksu har gröt som man bara skall blanda varm mjölk i. Lätt alternativ! En förpackning kostar ca 4 euro och räcker nog åtminstone 2 veckor. / Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi fick prov på en sådan förpackning i något skede, men jag har glömt bort den :) Har du använt ersättning eller vanlig mjölk?

   Radera
  2. Ersättning använder jag än, bebis är 7 mån nu. Men vatten kan man säkert använda istället och senare kan man använda vanlig mjölk. Finns många olika smaker ;)

   Radera
  3. Kollade muksu förpackningen, varken risgröten eller havregröten innehåller socker ;) Men de är ju inte ekologiska om man är ut efter det. Själv tycker jag det är skönt att ha gröten snabbt fixad på morgonen och kvällen, och inget extra stök. Satsar hellre på storkok ett par gånger i månaden och fixar all annan mat själv. Där sparar man också en hel förmögenhet.

   Radera
  4. Storkok är också min grej, frysen full så man klarar sig en tid. Helt galet dock hur mycket Jon äter, jag kokar och tror att vi ska ha puréer länge, men plötsligt är allt slut igen :)

   Ekologiskt är inte SÅ viktigt för mig, men klart det är ett plus i kanten. Snabbt är däremot viktigt, när Jon blir hungrig ska det vara mat direkt. Att blanda med hett vatten fungerar ju bra, då är det bara att koka upp i vattenkokaren så sparar man lite extra disk.

   Radera
  5. Samma här, dotter äter som en häst :) Men kokar så gärna så länge hon inte äter samma som oss vuxna. Det är ju inte så svårt och roligt att experimentera.Kan nog stå i köket en timme ett par gånger i månaden om det så krävs. Fruktpuré är inte min grej heller, men äppelmos kokade jag som en galning i höstas. Hon lär väl avsky äppel om en tid ;)

   Radera
  6. Vad roligt att du tycker det är roligt! Kanske jag också börjar tycka om matlagning i nåt skede.

   Radera
  7. Det är enkelt med barnmat! Allt i samma kastrull eller så in i ugnen, sen kör man allt i matberedaren. :)

   Radera
 2. Ja alltså de där färdiga grötarna, att de kan vara dyra! Jag har nästan alltid kokat själv just av ekonomiska skäl. Nu när han bara äter gröt en gång om dagen hemma i veckorna så fuskar vi ibland med snabbgröt som man bara blandar vatten till, han älskar dem! Men sen igen innehåller de lite socker. Så alltid är det något :D Tur så går det ändå snabbt att koka en sån där liten portion gröt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det, att allt har sina nackdelar. Jo, sist och slutligen tar det inte många minuter att koka gröt åt Jon, det är disken efteråt som känns onödig :)

   Radera
 3. Varför har du inte kokat bärmos själv och fryst i småportioner? Skogen har ju varit fulla tex av blåbär och lingon. Och orkar man inte plocka själv så tex på marknaden fick man köpa. Och säkert blir den mosen billigare än i färdiga burkar.. Och äpplen fick man gratis bara man frågade av nån ...
  Ritva N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hatar att gå i skogen och plocka bär, finns tusen saker jag hellre gör. Testade att koka bärmos men det blev oätligt, vilket betydde att jag kastade bort 400 gram bär.

   En burk kostar mellan 0,25€ och 0,40€, så man sparar inte många pengar om man endast tänker på råvarans pris. Lägg till arbetet så lönar det sig verkligen inte.

   Äpplen kokade vi också mos på, hela kastrullen var full med inhemska äpplen och det blev totalt en portion. Jag är alldeles för lat för att koka frukt- och bärpuréer, och Jon älskar de från butiken :)

   Radera