måndag 8 juli 2013

Mat

Nästa vecka, då Roger börjar sin semester, ska vi börja med provsmakning av mat. Jag ser verkligen framemot det, ska bli kul att se hur Jon reagerar och vad han tycker om. Jag har bläddrat igenom några broschyrer som vi fått, bl.a. Marthaförbundets broschyr Babymat enkelt med foton av Karin. Så snygga! Det är rena nöjet att bläddra igenom broschyren.
 
Nu skulle jag vilja ha lite tips och trix av er läsare. Vad ska man börja med och hur mycket? Vilken tid på dygnet är bäst? Hur får man bort bananfläckar från kläderna? Varifrån får man köpa frysformar av silikon?
 
Jag är helt hopplös på allt som heter mat (förutom om det handlar om att äta den) så snälla, berätta allt ni kommer på, även självklara saker som en idiot borde veta.

14 kommentarer:

 1. det sägs att man skalla börja med potatis och morot, men inte nypotatis, för mycket stärkelse.
  Mosa eller mixa, jag har alltid börjat med en halv tsk första dagen och andra, sen en tsk och så småningom öka då han börjar vänja sig och magen.
  Jag har gett efter första förmiddagsvilan oftast, där kring 11-12. och sen mjölk till efterrätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där om nypotatis visste jag inte, bra att du sa då det just nu finns mest nypotatis att få tag på. Mitt på dagen är säkert bäst, ifall magen blir konstig så blir den det inte till natten.

   Radera
 2. Vi började med morot, sen potatis-morot. Jag tycker att bara potatis är så klibbigt och blä så vi gav aldrig det. Batat är också sött och bra. Vi gav ungefär en tesked först, sen en iskub och så ökar man sakta. Viktigast att inte ge för många sorter direkt utan ta en i taget flera dagar så man märker ifall han reagerar på det. Sen är det bara att utöka sortimentet med grönsaker och blanda olika :) Vi gav också till lunch först när vi började, men det måste ni ju se själv när han är pigg. Sen började vi ge en frukt till middag, päron tror jag vi började med. Det var sååå roligt i början att laga barnmat, nu är det tyvärr mest jobbigt :P

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Batat har jag faktiskt funderat på, lite sötare än vanlig potatis. Päron, intressant, det har jag inte ens tänkt på. Det är väl så, att det är roligt i början men sedan tröttnar man snabbt. Vi kommer ju nog att hinna laga en hel del mat ännu, innan han flyttar hemifrån :D

   Radera
 3. Vi började med batat, det sades att den är skonsam för magen,sedan potatis-morot-broccoli osv. På rådgivningen sa de att börja med en tesked och sedan kan man dubbla nästa dag. Bäst är det kanske att börja med lunch så ser man om det komer ngn reaktion redan på dagen. Har precis beställt silikonformar från Ett-Tu-Tre (åland). Tidigare frös jag in i vanliga lådor och minigrip påsar,går också bra :) lyvka Till,det är roligt med smakportiner hälsar en som har hållit på ett par månader :)
  Mari-Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Batat tror jag att det får bli för oss också. Iik, tittade på frysformarna på Ett Tu Tre, visste inte att de var så dyra! Kanske vi får hålla oss till minigrip påsar än så länge... Tack för tipset, i alla fall :)

   Radera
 4. Vi började med potatis, men det var ingen hit alls. Morot eller batat skulle jag rekommendera.
  Viggo tyckte inte alls om konsistensen på grönsakerna riktigt i början så vi fick blanda ut med så mycket mjölk att det nästan var som välling.
  På vår rådgivning sa dom att man skulle börja med max en tesked per dag i ett par dagars tid för att tarmen skulle hinna vänja sig, och efter det sakta öka.
  Frysformar i silikon hittade jag i vår k- supermarket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska kolla in k-supermarket, kanske vi också har. Så det gäller att ha mycket mjölk till förfogande. Ååh, ser med spänd förväntan på hur han skall reagera. Jag hoppas och tror att Jon är en likadan matgalning som jag :D

   Radera
 5. Får du tag i sån där "gammeldags" metall-låda som man lagar iskuber med så den funkar ganska bra :-) Och jag skulle tro att du får bort bananfläckar med sappi-saippua, vet inte vad den heter på svenska, finns säkert i Säästö-Pörssi. Gnuggar fläcken med fuktad tvål, låter stå en stund och sen till vanlig byk. Funkade åtminstone till påtrampad blåbär på bommulsmattan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååh vad bra! Det ska jag testa, kan tänka mig att det behövs alla möjliga mirakelmedel så snart lillkillen börjar äta och klotta ner soffan med choklad (eller var det jag som brukar göra det?).

   Radera
 6. Sappi = galla I Ekenäs får man tag på galltvål i bla handarbetsaffär Sländan. En annan bra fläckborttagare är outspädd Tolu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, nu vet jag det. Varje dag ska man lära sig något nytt! Borde ändå fara till Sländan för att köpa en större Ruskovilla mössa.

   Radera
 7. Googla cake pops-formar så hittar du passliga formar för smakportioner :) fast det kan ju hända att dom är lika dyra som från Ett-Tu-Tre..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så smart! Googlat, hittade några i form av julgranar på rea. Det skulle säkert Jon tycka om :D

   Radera