måndag 2 september 2013

Maten då?

Jon älskar mat, så pass mycket att han inte riktigt orkar amma mera. Vem vill liksom jobba för sin mat när den lika bra kan matas direkt med sked? Speciellt kvällsgröten är populär, så länge som vissa kriterier uppfylls: han får inte vara mätt, trött eller upprymd. Då har man gröten överallt.
 
Jon
Bärkräm och en pojke. Eller är bilden från introt till True Blood?
Kött- och grönsakspuréerna har vi lagat själva, men gröten har jag än så länge köpt. Fruktpuréerna tar vi som det känns. Jag försökta laga bärkräm i förra veckan, det gick inte så bra, tror att jag använde för mycket potatismjöl för den blev helt tjock och konstig. Som färsk gick den helt bra att äta, men som fryst eller efter en dag i kylskåpet var den inte så fräsch. Typiskt, man skulle tro att jag skulle förstå bättre än att försöka på underverk i köket.
 
Jon
Ett försök på att dricka vatten.

Päronpurén lyckades, så också persikorna, men annars har vi inte gått framåt särskilt mycket på fruktsidan. Vilka fruktpuréer är enkla att laga och bra att frysa in? Ikväll ska vi på barnmatlagarkurs, ordnat av Raseborgs stad, kanske jag får några nya idéer där.
 
Efter en måltid brukar jag alltid erbjuda lite vatten, kanske han småningom lär sig att man kan släcka törsten med vatten. Än så länge går det inte så bra, han kan hålla i muggen bra själv och han får vatten därifrån, men istället för att svälja rinner allt ut från munnen. Nåja, förr eller senare kanske det går.

6 kommentarer:

 1. Jag var också ganska dålig på att laga fruktpureer, blev nästan alltid köpta. Men äppel, päron, persika, mango är åtminstone enkla att laga. Kräm är jag också usel på att laga, jätte svårt att få passlig konsistens och utan klimpar. Jag har heller aldrig testat på att frysa in kräm. Banan överkonsumerar vi :)

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äppen och mango ska vi testa då! Jag tycker bara att det är så svårt att veta om mangon är mogen eller inte när man står i butiken. Krämen skippar jag nog, han får börja äta bär sen när han an plocka dem i munnen själv!

   Radera
 2. Jag hade kommenterat igår men det finns ju inte här. Glömde kanske skriva koderna... Nåja. Försöker komma ihåg det. Jag har lagat purer men aldrig med någo mjöl, det är ju helt onödigt. Inte äter man heller äppel rullat i mjöl så det kan man skippa. Jag har kokat upp äppel i lite vatten och sen mixat med stavmixer. Beroende på hur mycket vatten man har så får man ju hårdare/lösare konsistens och om man gör hårdare gröt så kan man ju ha mjukare pure. Sånt kan man ju göra med äppel och päron hur lätt som helst. Och om mango ännu så finns det ju fryst mango och den är god och jag anväder i smoothien så den passar säkert som barnmat, vanlig mango är ju ofta så rå eller möglig. Sen finns det ju ekologiska aprikoser som man kan koka i lite vatten med tex äppel, det blir gott. Och banan och kiwi har jag mosat med sked och blandat ihop. Bären går ju nog också lätt att bara mixa och skippa allt vad som är krämer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag tagit bort koderna så att det ska vara lättare att kommentera, jag blir själv helt irriterad på dem ibland.

   Glömde helt bort att det fanns fryst mango! Tror jag ska testa det, köpte en nu när de har haft billig frukt, men den känns jättehård. Banan fick Jon smaka på igår och idag, men han ryste bara när han åt det. Måste ha smakat konstigt, men han vänjer sig säkert :)

   Radera
 3. Haha! Jag har knappt tänkt på att man kan laga egen fruktpure också. Har på något sätt tänkt att det är mycket svårare än grönsaks, inte vet jag nu varför egentligen, så vi har bara kört på köpt. Nu blev jag dock inspirerad på att testa! Aprikos och mango tänker jag mig! Tack för inspisen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lagade puré på färsk mango idag och det blev jättebra, Jon ville bara ha mer och mer. Jag skar mangon i bitar och mixade den, inga andra ingredienser. Gott också för mig :) Päronet blev lite vattnigt, men det dög ändå.

   Radera