tisdag 11 juni 2013

Carcassonne


Åldersrekommendation: 8+
Antal spelare: 2-6
Tidsuppskattning: från 30 minuter (yeah, right)

Det här spelet är det spel som gjort mig intresserad av brädspel i vuxen ålder. Det första "riktiga" spelet vi köpte hem, och ett spel vi totalt spelat sönder.
 
Carcassonne går ut på att dra bitar ur en påse, av dessa bitar skapar man sedan ett slags pussel, en karta över ett samhälle. Spelarna bygger städer, vägar och åkrar däremellan, samt en massa annat, beroende på vilka tilläggsdelar man spelar med. Vi köpte denna Big Box i Tyskland, och med kom då fem expansioner. Nu vet jag faktiskt inte hur många expansioner som skapats till spelet, men jag vet att det är en hel del. Spel med expansioner är alltid kul, de får en längre livslängd när man kan mixa och matcha enligt humör.
 
Exempel på en färdig karta
Om du bara spelar grundspelet, lär du dig det på en mycket kort tid. Grundreglerna är enkla, och det går bra att följa med vad de andra spelarna gör och lära sig av dem. Det här är ett spel där andra spelare kan ge dig råd, och när vi spelar utnyttjas detta hela tiden (oberoende om man vill eller inte). Det är ett kul spel, man vet aldrig vad som kan hända och det brukar vara ganska jämt.
 
Bild tagen i vår förra lägenhet. Roger har pandaögon efter en solig helg i Nådendal.
Vi har spelat otaliga olika versioner av detta spel, och ibland justerar vi reglerna enligt behov. En variant är speed-Carcassonne, där varje spelare får t.ex. fyra sekunder per bit. För 30 bitar blir det totalt två minuter, använder du mer tid än det dras det av poäng i slutet. Då stressar vi på som galningar, utan att tänka alls, hur roligt som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar