tisdag 7 maj 2013

The Settlers of Catan


Åldersrekommendation: 10+
Antal spelare: 3-4 (med expansion även för två och 5-6 spelare)
Tidsuppskattning: 60 minuter (när vi har spelat har det tagit betydligt längre)

Intresset för detta spel började då jag spelade kortspelet, ett enklare spel gjort för två personer. Settlers of Catan går ut på att använda råvaror till att bygga byar och städer samt vägar som kopplar dessa, för att få ännu mer råvaror och därmed kunna bygga ännu fler byar och städer.

Catan har den perfekta blandningen av skicklighet och tur. Som spelare måste du fundera på hur du ska disponera dina tillgångar, var du ska bygga och vad du ska satsa på. Du kan byta råvaror med övriga spelare, och det kan bli hårda bud om flera vill ha en särskild råvara. Otursamma tärningskast kan göra att alla dina planer går om intet, och en irriterande medspelare kan totalförstöra dina bebyggelser genom att till exempel låsa in dig i ett hörn.
Turerna flyter på snabbt, så det blir sällan särskilt tråkigt när det är övriga spelares tur. I början av en spelomgång kan det kännas trögt då man inte har tillgång till de råvaror man behöver, men spelet blir riktigt roligt när man kommer igång och bygger ut sin bebyggelse. Något som är både kul och frustrerande är att spelet slutar när det är som bäst. Just då du fått bra tillgång till råvaror och känner att det rullar på bra, då vinner någon annan och du blir en snopen förlorare.Som alla större spel med självrespekt finns det ett antal expansioner som gör att du kan variera spelsättet. Du blir med andra ord inte trött på detta spel i första taget. Vi har Traders & Barbarians, men det skiver jag om vid ett senare tillfälle.

Nästa vecka: Ingenious

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar