måndag 13 maj 2013

När kan jag börja springa?

Jag blir galen. Har sökt information på nätet om när det är säkert att börja springa efter en förlossning. Jag hittar lika många åsikter som jag hittar svar, alla säger olika saker. Olga säger att nyblivna mammor bör vänta åtminstone sex månader, eftersom risken är stor för livmoderframfall. Andra skriver att det är helt okej att fara ut efter sex veckor om man mår bra. 

Idag skriver de i HBL att "Nyblivna mammor mår bra av att springa" där en medicine doktor säger bland annat att "Framfall har inget att göra med motion." Jag känner mig så osäker i denna fråga, och det finns oerhört dåligt med information gällande detta. Jag vill såklart inte utsätta min kropp för onödiga risker, men samtidigt skriker mitt inre efter att få fara ut och springa. Jag mår bra när jag får vara i spåret, och mår jag bra, mår babyn bra och då mår alla bra.

På onsdag, i övermorgon, har det gått åtta veckor efter förlossningen, och då ska jag besöka läkare. Om hon säger att allt ser bra ut, vågar jag kanske så småningom ta mig ut i spåret. Jag har beställt nya löparskor, ett par Noosa, Liza har skrivit så mycket fint om dem att jag ville testa. Bara de kommer ska jag fara ut, försiktigt, försiktigt och konstant lyssna på min kropp. Vi får se vad som händer.

Roger fuskade och hämtade en bukett åt mig igår på eftermiddagen. Fy skäms men ååh så vackra de är.

4 kommentarer:

 1. Jag vill minnas att jag gjorde min första länk då dottern var tre månader. På eftergranskningen frågade jag om det var ok att börja springa och läkaren tyckte att jag SKA motionera. Men jag började försiktigt med 4 km och då det kändes bra vågade jag därefter på lite längre länkar. Jag sprang inte ofta, men det var skönt de gånger jag kom iväg.
  Jag tror mycket på att man ska känna efter själv hur det känns och gå efter det. Och komma ihåg de där jävla knipövningarna :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kniiip! Försöker hela tiden, jag har ett system som fungerar ganska bra, kniper samtidigt som jag ammar, annars kommer jag aldrig ihåg att göra det. Det gäller att börja långsamt, som du säger. Springa när man har möjlighet och däremellan satsa på promenader. Tack för din input!

   Radera
 2. Min läkare på eftergranskingen sa att det är ok efter tre månader. Lugnare motion än att springa är dock mer än okej. Så raska barnvagnspromenader är hittills min melodi. Tror inte jag kommer ge mej ut i löparspåret förrän efter sommaren, men vi får se hur det känns :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raska barnvagspromenader har jag också kört med, vilket är så mycket lättare då jag kan ta barnet med. Tycker tre månader låter som en klok period, det skulle betyda att första löpturen blir på min födelsedag, och kan inte tänka mig en bättre present. :)

   Radera